Home»Muzika»Jazz»Najbolji plesni cool jazz ponovo u Beogradu… Red Snapper 16. septembra u Amerikani DOB-a

Najbolji plesni cool jazz ponovo u Beogradu… Red Snapper 16. septembra u Amerikani DOB-a

3
Shares
Pinterest Google+
Red Snapper/ Photo: Facebook @redsnapperofficialpage
Red Snapper/ Photo: Facebook @redsnapperofficialpage

Posle održanog prvog koncertnog na Beogradskom džez festivalu 2009. godine, kad je sala Amerikana bila mala da primi sve zainteresovane, engleska plesna džez-fank grupa Red Snapper vraća se 16. septembra da sa prestoničkom publikom proslavi dvadesetu godišnjicu svog albuma “Prince Blimey”.       

Sredinom 90-tih svojim debi albumima muziku su menjali velike grupe Massive Attack, Portishead, Tricky, Bjork, a The Prodigy su postavljali nove granice fuzije elektronske dens muzike sa rokom.

Deo ove revolucije u tom trenutku se bili i Red Snapper, čija je debi ploča “Prince Blimey” , insiprisala mnoge grupe širom sveta, uključujuć i domaće underground džez sastave kao što su Fish in oil ili Teleport.

Red Snapper/ Photo: Facebook @redsnapperofficialpage
Red Snapper/ Photo: Facebook @redsnapperofficialpage

Red Snapper je nastao iz višednevnog džemovanja i druženja 1993. u Hamersmitu, London. Osnivačka trojka Ali Frend, Ričard Ter i Dejvid Ajers eksperimentisala je u domenu fuzije džeza, hip-hopa i brejkbita sa saksofonistom Alanom Ridingom.

Njihov rad ih je vrlo brzo odveo u studio gde su snimili  prva tri EP-a, od kojih se “Hot Flush” smatra apsolutnim klasikom kad su u pitanju moderni plesni hitov.

Red Snapper/ Photo: Facebook @redsnapperofficialpage
Red Snapper/ Photo: Facebook @redsnapperofficialpage

Na taj način su obezbedili ugovor sa ključnom izdavačkom kućom za avangardnu elektroniku, Warp Records, a prvi album “Prince Blimey” objavljen  je 1996. i smatra se prekretnicom u savremenoj muzičkoj istoriji.

Ovu fantastičnu vizionarsku ploču, od koje kreće moderni miks džeza, fanka i panka, izvešće po prvi put u celosti na koncertu u Beogradu 16. septembra u Domu omladine Beograda.

Kritika ih smatra pionirima sinteze akustičnih instrumenata i elektronskih ritmova, a remiksi njihovih numera od strane sjajnih umetnika kao što su grupa Garbage, Sabres of Paradise ili Troublefunk, učvršćuju njihovu reputaciju brilijantne klupske atrakcije – osim solo nastupa, često otvaraju koncerte za Massive Attack, Bjork i The Prodigy.

Poslednjih godinu dana Red Snapper je na uspešnoj svetskoj turneji, na kojoj izvode svoj najslavniji album, “Prince Blimey”, na zahtev fanova širom planete.

Ulaznice za koncert Red Snapper su u pretprodaji preko Eventim mreže, po ceni od 1000 dinara.

Previous post

MTV je rođen pre tačno 36 godina, uz "Video Killed the Radio Star"... Da li je vreme za novu veliku stvar u domaćoj video produkcij?

Next post

BRAJAN DŽONSON SE ČUDOM IZVUKAO NAPOVREĐEN u nesreći tokom treninga za trku slavnih Silverstone Classic

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *