Home»Life Story»Knjiga koja otkriva sve najmračnije tajne Guns N’ Roses: Kako su klinci opterećeni seksom i drogom postali rok-bogovi

Knjiga koja otkriva sve najmračnije tajne Guns N’ Roses: Kako su klinci opterećeni seksom i drogom postali rok-bogovi

3
Shares
Pinterest Google+
Guns N' Roses/Photo: Promo
Guns N’ Roses/Photo: Promo

Osim njihovih najvernijih fanova, mnogi ne znaju da je Eksl Rouz, pre nego što je počeo da pevati o razvratnom životu u Los Anđelesu pozivajući fanove u holivudsku džunglu, živeo u okruženju koje teško da bi moglo da se spoji s njegovim kasnijim muzičkim izrazom.

Naime, kad je imao samo deset godina, njegov očuh, inače sveštenik, udario mu je šamar pošto ga je zatekao kako sluša Berija Maniloa i njegov hit “Mandy”, koji je, verovao je sveštenik, bio koncentrirano zlo.

Ovi i mnogi drugi detalji pojavili su se u knjizi “Last of the Giants: The True Story of Guns N’ Roses” Mika Vola koji se pozabavio mladim danima članova jedne od najvećih rok senzacija osamdesetih i devedesetih.

U knjizi otkrivamo da je Rouz, inače Vilijam Bejli, do 18. godine već bio “noćna mora svih pandura” u gradiću Lafajet u kojem je odrastao, a u dosijeu je već imao 20 hapšenja od kojih je, tvrdi Rouz, bio kriv u “samo” pet slučajeva.

– Sudski spisi pokazuju da je od jula 1980. do septembra 1982. proveo čak 10 dana u zatvoru, a radilo se o optužbama za tučnjavu, delinkvenciju, opijanje u javnosti, ometanje poseda i vandalizam – piše Vol i dodaje da je Rouz, u trenutku kada je prvi put stopirao do Los Anđelesa, tehnički kršio uslovnu kaznu.

Međutim, čitajući o njegovom životu, nije teško pronaći korene ovog problematičnog ponašanja.

Rouz je rođen kao Vilijem Brus Rouz, 2. februara 1962. Njegova majka Šeron Lintner rodila ga je još u srednjoj školi, a njegov otac, Vilijem Rouz, bio je takođe na glasu kao “loš momak iz Lafajeta”. Eksl je godinama kasnije, posle regresiione terapije, izjavio:

– Nije mi se svidelo ni kako me tretirao pre rođenja, pa sam posle rođenja neprestano želeo da jebeni gad umre.

Rouz je posle terapije tvrdio i da ga je otac seksualno zlostavljao:

– Sećam se igle. Sećam se vakcinacije i sećam se da me taj čovek seksualno zlostavljao i učinio nešto loše mojoj majci jednom kad je došla po mene.

Njegov otac napustio je porodicu nakon što je njegov sin navršio dve godine, a godinu dana kasnije, njegova majka se preudala za sveštenika Stivena Bejlija, pa je Rouz odrastao misleći da mu je Bejli pravi otac i koristio njegovo prezime.

Odlazili su u crkvu najmanje tri puta nedeljno, a Bejli je bio izuzetno strog i sklon kažnjavanju. Znao je da udari Vilijama samo zbog toga što ga je zatekao kako gleda reklamu u kojoj su se pojavile žene u bikinijima. Štaviše, nedugo posle toga iz kuće je izbacio televizor.

Isto tako, Rouza je terao da čita Bibliju, pa bi mu ovaj često pomagao kod propovedi.

– Naučio je da drži govore pred većim brojem ljudi, a u crkvi je naučio i da svira klavir i peva. Iako nikada nije imao podršku oca, u crkvi je kroz muziku pronašao sopstveni identitet – piše Vol i dodaje da bi problemi nastajali kada bi Rouza uhvatio kako svira Zeppeline. Sve ovo kasnije je dovelo do problematičnog ponašanja, a Rouz je pobegao od kuće čim mu se za to pružila prilika.

Džef Izbel se još kao tinejdžer dohvatio bubnjeva, a Rouza je upoznao u srednjoj školi, a seća se da ga je prvi put video kada su ga kroz hodnike jurili profesori.

– Pomislio sam, ovaj lik je potpuno lud. Bio bi odličan pevač – priseća se Džef koji je Rouza i naterao da stane iza mikrofona jednom kad su obojica zapalili za Los Anđeles:

– Nije bilo lako u to vreme. Ponekad bi znao da dođe na probe i samo stoji, kao da mu je neprijatno. Nekad je pevao i u jednom trenutku samo otišao. Posle toga ga ne bismo videli po tri dana. To je jedna od stvari koja se nije promenila.

Međutim, druga zvezda benda, gitarista Sleš, imao je potpuno drugačije detinjstvo.

Sol Hadson rođen je u Engleskoj, a sa svojom porodicom se preselio u Laurel Canyon u LA-u kad je imao samo četiri godine. Bio je sin umetnika i dizajnerke odeće, a od ranog detinjstva bio je okružen slavnima. Nadimak Sleš dao mu je glumac Sejmur Kasel  koji se često pojavljivao u filmovima Džona Kasavetisa, a nadimak je dobio zato što je neprestano jurcao okolo.

Jedan od njegovih “bejbisitera” bio je i Dejvid Gefen, isti čovek koji će godinama kasnije Gunse dovest u svoju izdavačku kuću i pretvoriti ih u zvezde. Doduše, kada  je potpisivao ugovor sa njima, Gefen nije imao pojma da je Sleđ zapravo Sol. Kada je njegov otac dizajnirao omot albuma za Džoni Mičel, pevačica je iskoristila Slešove crteže, majka je dizajnirala odeću za Mičel, Ringa Stara, Karli Sajmon i Dejvida Bouvija s kojim je kratko bila u vezi posle raskida sa Slešovim ocem.

Još kao dete Sleš je već upoznao Dajanu Ros, Bila Kozbija, Stivija Vondera i Džona Lenona.

Teško je reći da li je reč o izloženosti holivudskom životnom stilu ili razvodu roditelja, ali Sleš je postao problematičan još u ranoj mladosti.

Do 12. godine već je pušio, opijao se i kresao okolo. Bio je opterećen BMX biciklima, a kasnije je ušao u fazu krađa po prodavnicama što je prestalo jednom kada su ga uhvatili kako krade trake iz Tower Recordsa.

Baš kao što su se povezali Rouz i Izbel, to je bio slučaj i sa Slešom koji je u srednjoj upoznao Stivena Adlera koji je postao i prvi bubnjar Gunsa.

– Par je, prema rečima Sleđa, postao nerazdvojan. Ubrzo su počeli da šmrču ‘locker room’, jeftinu verziju amil nitrata, a pre nastave bi pušili travu i lutali ulicama Holivuda, pričajući o muzici, osnivanju banda i zarađivanju – piše Vol.

– Išli bismo okolo i upoznavali žene, uglavnom starije, koje bi nas vodile u svoje domove na Beverly Hillsu. Dale bi nam piće, koku i nahranile nas, a mi smo samo imali obavezu da ih pojebemo. Ponekad bi me pokupio i neki frajer. Zauzvrat bih morao da mu popušim, a on bi mi dao droge i 30-40 dolara – priseća se Adler.

Što se Sleša tiče, on se u gitaru zaljubio upravo kod Adlera koji je imao gitaru:

– Dao sam mu je i za nedelju dana on je već pisao pesme. Bio je rođen za gitaru.

Dve ekipe spojile su se preko mladog gitariste Trekija Gansa koji je kasnije postao frontmen grupe LA Guns. Gunsi, četiri buduća člana GnR-a i još nekoliko ljudi narednih nekoliko godina nastupali su po klubovima, delili droge, a često i devojke.

Pank muzičar iz Sijetla, Majkl “Daf” Mekkagan, do priključenja Gunsima već je bio veteran jer iza sebe je imao svirke s više od 30 bendova, a u Los Anđeles se doselio 1984.

Pošto se javio na oglas u jednim lokalnim novinama (The Recycler), stupio je u kontakt s Hadsonom i nastao je jedan od najvećih bendova u istoriji roka.

HL/Izvor: index.hr

Previous post

The Strokes snimaju novi album posle četiri godine i za to su angažovali čuvenog producenta Rika Rubina

Next post

REVOLUCIJA U HOLIVUDU: Blokbaster "Wonder Woman" u trci za Oskara...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *