Home»Umetnost»Festival ulične umetnosti u Požarevcu od 2. do 6. avgusta: Street Smart kolektiv oslikaće i zid jedinog ženskog zatvora u Srbiji

Festival ulične umetnosti u Požarevcu od 2. do 6. avgusta: Street Smart kolektiv oslikaće i zid jedinog ženskog zatvora u Srbiji

3
Shares
Pinterest Google+

Grad Požarevac, u saradnji sa Street Smart kolektivom iz Beograda, koji se bavi promocijom ulične umetnosti, organizuje od 2. do 6. avgusta 2017. festival ulične umetnosti, u okviru koga će biti oslikan zid jedine kazneno popravne ustanove u Srbiji za žene – KPZ Požarevac.

Photo: Karski and Beyond
Photo: Karski and Beyond

U akciji će učestvovati ulični umetnici iz inostranstva: Beyond (Holandija), Isakov Alexander (Ukrajina), Jumu (Peru), Krashkid (Nemačka), Lunar (Hrvatska), Malakkai (Španija), Theic (Urugvaj), koji će zajedno sa domaćim umetnicima: Artez, Nikola Mihajlović, Endo, Resto, Sles, Skoc, Wuper, oplemeniti spoljašnjost ove ustanove.

Pored zida KPZ Požarevac, u okviru manifestacije, biće oslikani i zidovi kod skejt parka u Požarevcu, a grad će dobiti i novi mural. Lokalni umetnici okupljeni oko organizacije Art District, pridružiće se u oslikavanju zidova, a ovaj požarevački kolektiv će festivalske aktivnosti upotpuniti organizacijom raznovrsnih uličnih akcija i performansa.

Photo: Samir Kurtagic
Photo: Samir Kurtagic

– Ovakvi festivali svojstveni su velikim evropskim metropolama, pa smo pokretanjem ove incijative želeli da Požarevac stavimo na mapu savremenih, otvorenih gradova, prepoznatljivih po uličnoj umetnosti, kao i da doprinesemo stvaranju novog vizeulnog identiteta grada. Prvi put u našoj zemlji oslikavaće se površina koja je deo jedne ustanove poput KPZ-a za žene, kao jedine ustanove tog tipa u Srbiji, koja istovremeno ima i izuzetan istorijski značaj – rekla je pomoćnica gradonačelnika za urbanizam Grada Požarevca, Svetlana Milutinović.

Photo: Wuper
Photo: Wuper

Street Smart kolektiv od 2014. do danas, okuplja veliki broj poštovalaca i autora iz oblasti ulične umetnosti, kako iz zemlje, tako i iz inostranstva, organizujući brojne manifestacije kojima promoviše street art kao način oplemenjivanja urbanih prostora.

Autori okupljeni oko ovog kolektiva organizovali su i učestvovali u oslikavanju brojnih fasada u gradovima širom Srbije, među kojima je i akcija stvaranja jednog od najvećih kolektivnih murala u Evropi na fasadi osnovne škole OŠ “Lazar Savatić” u Zemunu u kojoj je učestovalo 12 umetnika iz zemlje i inostranstva. Priču o ovom muralu preneo je i čuveni magazin “LSD – London Street-Art Design”.

Photo: Kool Koor
Photo: Kool Koor

Među aktivnostima organizacije ističe se i serija izložbi pod nazivom „Scena“ (2015-2016), koja je po prvi put u galerijskim uslovima prikazala najbolje od srpskog stvaralaštva u domenu ulične umetnosti, kao i izložbe u Berlinu i Cirihu, održane 2016. godine.

Photo: Krashkid
Photo: Krashkid

Street Smart je organizovao i brojne markete ulične umetnosti, samostalno ili u okviru različitih festivala, koji su bili praćeni radionicama za decu i odrasle, i u značajnoj meri doprineli prepoznatljivosti domaće ulične umetnosti u zemlji i inostranstvu.

HL/Izvor: espreso.rs

Previous post

VAN GOGH PRVI PUT SVIRALI U RAČI... a publika znala svaki stih

Next post

The Strokes snimaju novi album posle četiri godine i za to su angažovali čuvenog producenta Rika Rubina

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *