Home»Film»“Jesen samuraja”, najbolji film 46. Filmskog festivala u Sopotu

“Jesen samuraja”, najbolji film 46. Filmskog festivala u Sopotu

3
Shares
Pinterest Google+

Gran pri za najbolji film 46. Filmskog festivala u Sopotu – Sofesta, dodeljen je ostvarenju “Jesen samuraja” u režiji Danila Bećkovića.

"Jesen samuraja"/ Photo: jesensamuraja.com
“Jesen samuraja”/ Photo: jesensamuraja.com

Nagrada, statueta Sloboda i 150.000 dinara, uručena je producentu Marku Paljiću ispred producentske kuće Gargantua films, koji je podsetio da mu je to treći put da sa filmom učestvuje na Sofestu i da se obistinila poslovica “treća sreća”.

Stručni žiri u sastavu Mirko Beoković, Vesna Čipčić i Milan Todorović doneo je odluku da nagrada za najbolju režiju (filmu izuzetne umetničke vrednosti), statueta Sloboda i 120.000 dinara, pripadnu Bojanu Vuletiću za “Rekvijem za gospođu J”.

Vuletić je, primajući nagradu, izjavio da mu je čast da prisustvuje festivalu koji odaje počast jednom od najvećih jugoslovenskih reditelja (Aleksandru Petroviću) i da ga to čini još ponosnijim.

Photo: Facebook @SofestFilmskiFestivalUSopotu
Photo: Facebook @SofestFilmskiFestivalUSopotu

Gorica Popović ponela je nagradu za najbolju žensku ulogu u filmu “Kozje uši” – statuetu Sloboda i 120.000 dinara. Od ove godine, na inicijativu žirija, ta nagrada nosi ime “Mira Stupica”.

Popović, pozdravljena gromoglasni aplauzom, zahvalila je na toplom pijemu i dodala da joj je drago da je žiri prepoznao njen rad.
– Drago mi je da je ovaj mali film pronašao put do vaših srca – rekla je ona.

Igoru Ðorđeviću uručena je nagrada “Bata Živojinović” za najbolju mušku ulogu u filmu “Slepi putnik na brodu ludaka” – statueta Sloboda i 120.000 dinara. Nagradu mu je uručila Julijana Živojinović, Batina supruga, koja je zahvalila na počasti da njegovo ime krasi to priznanje.

Ðorđević je rekao da je jako srećan što je nagradu dobio baš tumačeći Petra Kočića koji je “otac savremene srpske proze, uzor jednog Andrića, istinski srpski patriota”.

– Drago mi je da ovu nagradu primam u srcu Srbije, u Sopotu – dodao je on.

Žiri publike koji su činili Suzana Janković, Nenad Marinković i Nevena Vojnović, odlučio je da je najbolji film 46. Sofesta “Slepi putnik na brodu ludaka” Gorana Markovića, a statuetu Sloboda primila je Marija Bereta u ime producenta Radio televizije Srbije.

Photo: imdb.com
Photo: imdb.com

Specijalna nagrada za doprinos filmskoj umetnosti, statueta Sloboda, odlukom odbora dodeljena je Oliveri Katarini, ali je ona zbog bolesti bila sprečena da prisustvuje, te je u njeno ime nagradu primio Vlastimir Sudar, istoričar filma koji priprema knjigu o Aleksandru Petroviću.

On je sa prisutnima preneo utiske sa projekcije filma “Skupljači perja” u Kanu kojoj je prisustvovao i govorio o Oliveri Katarini.

Živorad Milosavljević, predsednik opštine Sopot i predsednik odbora festivala, svečano je proglasio festival zatvorenim, nakon čega je usledila projekcija filma “Skupljači perja”.

Tokom pet dana, koliko je trajao filmski festival u Sopotu, prikazana su 24 filma, od čega je 19 bilo u takmičarskom programu.

Previous post

BLUFUNK LEGENDA KEZAJA DŽONS OPET U BEOGRADU... 27. jula svira na Kalemegdanu

Next post

Exit, četvrti dan... "Groznica subotnje večeri" protekla u znaku Džejsona Derula

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *