Home»Muzika»DJ World»HL INTERVJU – FRANK RYLE: Muzika je moj hram, a Beograd moja nova ljubav

HL INTERVJU – FRANK RYLE: Muzika je moj hram, a Beograd moja nova ljubav

3
Shares
Pinterest Google+
Frank Ryle/Photo: facebook@Frank Ryle
Frank Ryle/Photo: facebook@Frank Ryle

Čovek od mnogo talenata, RYLE (Frank Ryle) koji sa Nemcem Rob Hardtom čini dinamični muzički dvojac Cool Million, posle pet albuma i karijere duge više od deset godina, ima prvi solo projekat pod nazivom “The Adventures of Jefferson Keyes”, koji je objavio za nemačku izdavačku kuću SedSoul. Album se kod publike širom sveta ubrzo nakon izlaska istakao kao soul, bugi/disko kolekcija hitova, a kod nezavisne muzičke kritike je naišao na izuzetno dobar prijem.

Na ovoj ploči koju je Frenk u celini producirao i aranžirao, gostuju danski muški vokali poput Gregersa i Seesta, ali i mnogi ženski, poput Sulene Fleming, Kiki Kajt i Folami – inače vokala u legendarnoj grupi Chic.

Frenk je nedavno gostovao u Beogradu na poziv Loud Minority Belgrade, društva koje se od 1993. godine bavi organizacijom jazz/soul/funk događaja, i napunio plesne podijume najboljih gradskih klubova (Gajbe, Strogog centra i Leile), svojim izborom soul, disko i bugi eklektičnih melodija.

Popričali smo sa Frenkom tokom njegovog boravka u Beogradu i evo šta je podelio sa nama.

Možeš li nam reći nešto više o tvom muzičkom putu? Kako je Cool Million zapravo počeo?

– Sve je počelo kada me je dobar prijatelj pitao da mu pomognem sa remixom na kome je radio, ja sam predložio da uradimo stvar u soul-bugi maniru i vidimo gde će nas to odvesti, i tako je nastala stvar “Naughty Girl”. Negde u isto vreme smo došli i na ideju da se nazovemo Cool Million, koja mislim da je potekla od fraze iz filma “Dolazak u Ameriku”. Povela se priča o producentskom poslu za nekog američkog umetnika i ja sam rekao mom drugu nešto poput – mogli bi da nam daju “kul” milion… Nasmejali smo se i odlučili da nazovemo bend baš tako.

Cool Milion/Photo: facebook@Frank Ryle
Cool Milion/Photo: facebook@Frank Ryle

Čestitke na solo projektu “Adventures of Jefferson Keys” pod imenom RYLE, možeš li da nam kažeš nešto o namerama sa ovom pločom? Kao i o dizajnu omota za ovo izdanje.

– Premisa sa ovim projektom bila je da se napravi vinil sa “down-tempo” stvarima, osam pesama inspirisanih najboljim danima disko ere i vinila. Takođe, ideja mi je bila i da predstavim publici danske umetnike, kako vokalne tako i instrumentalne.

41Um++OIJxLDizajn omota je inspirisan dizajnom albuma “The Awakening” Ahmad Jamal Tria. Naziv Cool Million, pretpostavljam, ima veze i sa istoimenom TV serijom, a i naslov tvog prvog solo projekta je takođe povezan s njom… Naime glavni lik u seriji se zvao Jefferson Keyes.

– Da, Cool Million je bila TV serija, ali ja je zapravo nisam nikada gledao, datira iz 1971. i nije bila naročito dobra (verovatno je zato i doživela samo nekih 4-5 epizoda). Ipak, poželeo sam da povežem moj debitantski solo album i pomislio da bi bilo lepo da imam neku vezu sa Cool Million… Ja sam i Cool Million i RYLE tako da sam iskoristio ime glavnog lika iz serije, Jefferson Keyes da uvežem sve.

Tvoju diskografiju odlikuju vesele melodije, ja bih je nazvala “soulful muzikom za srećne ljude”. Gde nalaziš inspiraciju, šta te pokreće?

— Naročito me inspiriše soul scena zlatnih godina (1979-85). Tu prvenstveno mislim na umetnike kao što su Majkl Džekson, Atlantic Starr, Skyy, Riok Džejms, Cool Notes, Loose Ends, Liroj Burže, Glen Džons, Melisa Morgan, Ežen Vajld itd. Sa nekima od njih sam imao sreću da radim prvih 8-9 godina sa Cool Millionom.

Čemu se nadaš u budućnosti? Može biti vezano za muziku ili nešto drugo….Hoćeš li ići na neke dobre koncerte u narednom periodu?

– Teško je predvideti budućnost, ali verujem da ćemo nastaviti da pravimo muziku i da će Cool Million nastaviti da jača, isto tako verujem da ću u nekom momentu opet izdati album pod svojim prezimenom. U junu planiram da odem da čujem Chic uživo u Kopenhagenu i Liroja Hatsona u Londonu. A u julu Cool Million nastupa kao predgrupa Gregoriju Porteru u Nemačkoj – tome se mnogo radujem. Imaću takođe nekoliko DJ angažmana. Sve je dobro.

Rekla bih da ti muzika predstavlja veliki izvor energije, zar ne?

– Apsolutno, naprosto ja ne bih mogao bez muzike, kao što ti reče… muzika je moj hram.

Za kraj, da li ti je bilo lepo u Beogradu i koji su tvoji utisci o Srbiji?

– Mnogo, ali baš mnogo mi se dopada Beograd… jedva čekam da dođem ponovo. Obožavam njegov noćni život, ljude i hranu… I divna prijateljestva sam sklopio. Svim mojim prijateljima preporučujem da posete Beograd i Srbiju.

Pritisnite PLAY i uživajte u muzici Frank Ryle-a:
Frenkov Dj set u Leila Records, Beograd (25.03.2017.):Frank Ryle@Leila Records Mart 2017
YouTube kanal: Cool Million You Tube Channel
Mixcloud kanal: https://www.mixcloud.com/frankryle/

Piše: Soul Mimi, LoudMinority Beograd

Previous post

Odabrano 18 bendova za Arsenalov Demolition Stage...

Next post

Objavljeni satnica i program prvog Palanačkog Dunav Festa

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *