Home»Kult»DŽONI ŠTULIĆ U SVOM, NEMILOSRDNOM FAZONU: Bregović kasni celu deceniju za mnom, ono što ja radim za njega je špansko selo

DŽONI ŠTULIĆ U SVOM, NEMILOSRDNOM FAZONU: Bregović kasni celu deceniju za mnom, ono što ja radim za njega je špansko selo

5
Shares
Pinterest Google+
Branimir Džoni Štulić/Photo: YouTube printscreen
Branimir Džoni Štulić/Photo: YouTube printscreen

– Nema uopšte dobrih autora. Kada sam počinjao, bili su samo pevači, a kompozitora je bilo malo, kao i sada. Možda Bregović i Dedić, a ja sam bio prvi kompozitor koji je stvarao svoju muziku. Poludim kada vidim ove ‘vikipedije’ koje pišu smokvari. Prosto uvredljivo….

To su neke od poruka koje je Branimir Džon Štulić poslao kroz intervjuu koji je objavljen u prazičnom izdanju Večernjih novosti.

– Jedini sam kod nas imao program od svojih pesama, dok su pola repertoara na koncertu Bijelog dugmeta bile tuđe pesme, kao “Yesterday” na primer. Prvi sam kod nas krenuo sa svojim kompozicijama – rekao je između ostalog Džoni Štulić.

To, doduše, nije bilo jedino pominjanje Gorana Bregovića i Bijelog dugmeta u ovom intervjuu. Poručio je i da je prvi na Balkanu svirao sevdah, “pre Bregovića i svih ostalih”. U drugim osvrtima bio je još oštriji prema Bregoviću.

Krenulo je pričom o bitnicima i samodefinisanju u kontekstu jugoslovenskog rokenrola.

– Nikada nisam bio roker, ja sam bitnik. Rok je došao sa hipicima, ja sam izgledao kao hipik, ali nikad to nisam bio. Uvek sam bio bitnik, crno-beli film, nikada nisam bio kolor.

– Roker ne znači ništa. Čak nisam ni pušio. Nisam mogao da podnosim cigarete i dim. Jedino sam propušio kada samo počeo da prevodim ove je*ene klasike a kako ne mogu da pušim cigaretu, napravim džoint, legnem, on me uspori i onda mogu red po red da radim. Inače, pri zdravoj pameti i svesti, koji normalan čovek može stotinu hiljada linija da prevodi red po red.

Branimir Džoni Štulić/Photo: YouTube printscreen
Branimir Džoni Štulić/Photo: YouTube printscreen

– Sećam se ko sad, sa šest godina sam čitao i latinicu i ćirilicu. Neverovatno kako je bilo napredno vreme. Čitao sam stripove “Den Deri”, za koje nisu baš znali u Americi i Engleskoj. Kekec je 1957. počeo da izlazi sa tim stripovima i ja sam kao dete gutao sve te futurističke stvari.

– Pevao sam “Dajanu” od Pola Enke, ali sa domaćom tekstom ‘O Dajana, volim te, skini gaće molim te, da ti vidim…’. Nisam znao šta to znači, ali sam pevao sa pet godina.

– Brega se nije protegnuo do 15-te godine, ali zato u muzici kasni čitavu deceniju za mnom. Ja sam skroz na bitu, a on je sredina puta u kompoziciji. Počeo je da komponuje 1970, a ja to radim od 1963. Ja sam takozvana eolska struja, bitnička. To je za Bregu špansko selo – ispričao je Džoni Štulić.

Izvor: Večernje novosti

Previous post

Robi Vilijams ima spot za "The Heavy Entertainment Show" i skroz je u njegovom fazonu

Next post

Rokenrol po Springstinu: "Rok pesme su tri minita blaženstva u kojima je zbijen život"

0

  1. djura
    30/04/2017 at 8:42 pm — Reply

    ma matori, pali bre i ti i bregovič. daleko vam lepa kuća..

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *