Home»Kult»VITALNA STARINA IGI POP: Bouvi je “kriv” što se nisam do kraja upropastio drogom i alkoholom

VITALNA STARINA IGI POP: Bouvi je “kriv” što se nisam do kraja upropastio drogom i alkoholom

5
Shares
Pinterest Google+
Igi Pop/Photo: YouTube printscreen
Igi Pop/Photo: YouTube printscreen

Divlji američki roker, prethodnik panka, koji je nedavno proslavio 70. rođendan, malo se smirio: kad nije na turneji, odlazi na spavanje u 22 sata, sa ženom šeta po vrtu svoje kuće u Majamiju i opušta se uz jezerce sa zlatnim ribicama, ali je na pozornici pun strasti kao i pre, a za sebe kaže da je – vitalna starina.

Premda je u godinama u kojima je mnogima zabava orezivanje voćki, gledanje TV serija ili igranje šaha, američki muzičar Igi Pop, koji je 21. aprila proslavio 70. rođendan, svetlosnim godinama je daleko od prosečnog penzionera. Kum panka i osnivač legendarne proto-pank grupe The Stooges na sceni je više od pola veka, a čini se da s nje ne namerava tako skoro da ode.

Iako Stoogesi – čije su pjesme “I Wanna Be Your Dog”, “No Fun” i “Search and Destroy” klasici roka – već godinama ne postoje, Igi Pop je razvio plodnu solo karijeru tokom koje je objavio čak 17 albuma, od kojih su najpoznatiji “Lust for Life”, “The Passenger”, “Real Wild Child”, “Cry for Love” i “Candy”. Prošle godine je objavio izuzetno hvaljeni album “Post Pop Depression”, koji trenutno promoviše na svetskoj turneji. Doduše, nastupi mu više nisu tako brojni kao nekad, a izjavio je i da verovatno više neće snimati albume, ali svirki uživo ne namerava da se odrekne.

– Niko nije neuništiv, ali tokom svojih divljih godina čini se da se ipak drogom i alkoholom nisam do kraja upropastio. Zdravlje me uglavnom dobro služilo, a poslednje dve decenije pomogao mi je taj či – izjavio je nedavno.

Istina, mnogi se slažu da to što je živ velikim delom može da zahvali dugogodišnjem prijatelju, pokojnom muzičaru Dejvidu Bouviju. On ga je sredinom sedamdesetih izvukao iz ustanove za mentalno obolele, u kojoj je proveo godinu dana zbog poremećaja u ponašanju izazvanih teškim alkoholizmom, i dao zamah njegovoj solo karijeri. Svaki put kad bi potonuo u zavisnosti i postao psihički nestabilan, “ukazao” bi se Bouvi i pružio bi mu ruku da se izvuče.

Ali, taj odnos nije bio jednostran: dvojica muzičara su tokom decenija sarađivala na razne načine. Na primer, Igi Pop je napisao veliki Dejvidov hit “Tonight”, koji je snimio u duetu s Tinom Tarner. Takođe, njegova pesma “China Girl”, originalno objavljena 1977. na albumu “The Idiot”, postala je svetski popularna tek osamdesetih u Bouvijevoj verziji. On je pak producirao Igijeve rane solo albume i svirao klavijature na njegovim koncertima. Zauzvrat, Pop je otpevao prateće vokale na Bouvijevom albumu “Low”.

– Prijateljstvo s Dejvidom bilo je svetlo mog života. Nikada nisam upoznao tako briljantnu osobu. Bio je najbolji – kazao je Igi posle Bouvijeve smrti od raka u januaru prošle godine.

HL/Izvor: cdm.me

Previous post

ARTAN LILI: Kakav je to bend ako ne kritikuje i sebe i one oko sebe

Next post

Hari Stajls najavio, ni manje ni više, nego svetsku turneju

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *