Home»Muzika»Homeland»ARTAN LILI: Kakav je to bend ako ne kritikuje i sebe i one oko sebe

ARTAN LILI: Kakav je to bend ako ne kritikuje i sebe i one oko sebe

3
Shares
Pinterest Google+
Artan Lili/Photo: facebook@grupaartanlili
Artan Lili/Photo: facebook@grupaartanlili

Region će u svečarskoj atmosferi 1. maja obeležiti Praznik rada, a beogradski noise-pop četverac Artan Lili proslaviće ga na najbolji način uz promociju nove, preko potrebne pesme i spota “Salonac”, u okviru emisije Premijera na MTV Adria kanalu.

Reč je o šestoj numeri s aktuelnog albuma “New deal”, a Bojan Slačala, Marko Ajković, Dragan Knežević i Romana Slačala predstaviće bazi fanova i ljubiteljima alternativnog zvuka još jednu priču koja “gađa u mozak”.

Upravo Bojan Slačala, lider benda, Dnevnim novinama nekoliko dana pre premijere “Salonca” objasnio je da pesma oslikava aktuelnu situaciju u Srbiji, učestale proteste i okupljanja, mada tematiku ne bi trebalo posmatrati kroz vizuru teritorijalnih stega.

– Najavili smo da je numera preko potrebna u ovom trenutku jer govori o kritici sopstvenih redova. Svedoci smo protesta u Srbiji, ali “Salonac” nije pesma koju treba povezivati sa politikom. Ona je stvar opšteg stanja našeg uma. I to ne samo u Srbiji, već u regionu, verujem da će se mnogi prepoznati bez obzira na to odakle su. Simbolično stiže 1. maja, kockice su se poklopile ne bismo imali ništa protiv da mnogima “Salonac” bude prekretnica – kaže Slačala, a zatim skida oznaku tajnosti sa pesme.

– “Salonac” je pesma-kritika savremenog salonskog revolucionara. Oko nas su ljudi koji su preživeli vreme revolucionara pa su razočarani, misle da se ništa neće i ne može desiti. Upravo je pesma naš način borbe protiv apatije, beznađa. Ovakva kritika je sigurno preko potrebna onoj bazi fanova, a verujem da je velika, kojoj muzika podrazumeva edukaciju. Zašto? Neka ona bude sveukupno otrežnjenje i opomena mladima da ne slušaju i ne služe uspavanim i starim revolucionarima. Neka veruju u impuls mladosti, u snagu mozga, u pokretački duh – nadahnut je Slačala.

U jednom od ranijih intervjua, Slačala je kazao da i njega motiviše to što muzika nije samo zabavnog karaktera već ima i edukativnu notu. Artan nas je naučio da uz edukativnu notu stiže i doza kritičnosti.

– Nastavićemo tim putem. Bend i autor koji ne razmišljaju kritički i ne posmatraju sebe i oko sebe za mene su nikakvi. Ni mi nismo dužni nikome jer smo samokritični, svakog od nas ponešto boli – kaže on.

Artan Lili/ Photo: Predrag Mijailović
Artan Lili/ Photo: Predrag Mijailović

Tizer novog spota objavljen je pre nekoliko dana na zvaničnoj Fejsbuk stranici, a muzičari ovog puta nisu hteli da eksperimentišu već su prosto ekranizovali atmosferu u kojoj provode svakodnevicu.

– Za režiju spota bio je zadužen Miodrag Cicović. On je najzaslužniji što spot izgleda dobro, a naročito me raduje to što smo svirku pretočili u sliku. Videćete sve.

HL/Izvor: Dnevne novine

Previous post

NEMATE PARA, A IMATE IDEJU... Cinema City otvorio konkurs za niskobudžetne filmove

Next post

VITALNA STARINA IGI POP: Bouvi je "kriv" što se nisam do kraja upropastio drogom i alkoholom

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *