Home»Fun»SVET JE DANAS OBOJEN U ZELENO: I Beograd slavi Dan Svetog Patrika, evo i kako…

SVET JE DANAS OBOJEN U ZELENO: I Beograd slavi Dan Svetog Patrika, evo i kako…

3
Shares
Pinterest Google+

Najpoznatiji irski praznik Dan Svetog Patrika slavi se 17. marta i to širom sveta. U veseloj atmosferi, uz irsku muziku, pivo ili viski i obavezan zeleni odevni predmet, ovaj praznik biće obeležen danas i kod nas.

Photo: pixabay.com
Photo: pixabay.com

Dan svetog Patrika posvećen je irskom svecu (385–461), a svakog 17. marta obeležava se dan njegove smrti.

Ovaj praznik se obeležava od  početka 17. veka, a u današnje vreme pretvorio se u pravu internacionalnu manifestaciju budući da se Dan svetog Patrika slavi u više zemalja nego bilo koji drugi nacionalni festival.

Na današnji dan Irci se prisećaju Sv. Patrika i proslavljaju dan dolaska hrišćanstva u Irsku, dok se širom sveta ovaj dan obeležava kao proslava irske kulture.

Sveti Patrik

Photo: wikipedia.org
Photo: wikipedia.org

Sveti Patrik bio je hrišćanski misionar i biskup u Irskoj. Većina stvari koja je danas poznata o njemu potiče iz Deklaracije za koju se veruje da je on sam napisao. Smatra se da je rođen u bogatoj porodici na prostoru Rimske Britanije u 4. veku.

Kada je imao 16 godina oteli su ga irski razbojnici, posle čega je narednih 6 godina proveo u Irskoj kao pastir. Veruje se da je tokom svog boravka u Irskoj postao pobožan. Posle 6 godina provedenih u Irskoj, Patrik je uspeo da pobgne i da se vrati u Britaniju gde je postao sveštenik.

Prema tradiciji, kasnije se vratio u Irsku kako bi širio hrišćanstvo. Umro je 17. marta i sahranjen je u gradu Downpatrick na 30-tak kilometara južno od Belfasta.

Photo: pixabay.com
Photo: pixabay.com

Glavni simbol praznika posvećenog Svetom Patriku  je detelina sa tri lista. Legenda kaže da je Sveti Patrik često nosio detelinu s tri lista kako bi Ircima slikovito objasnio značenje Svetog Trojstva.

A zelena boja? Pa, prva stvar koju pomislite kada se spomene Irska je zelena boja. Svi koji su imali priliku da poseti ovu zemlju znaju o čemu govorimo. Zelena boja je simbol irske i ovog praznika jer se nalazi i na državnoj zastavi.

Irski vilenjak , leprikon (leprechauns), obučen u zeleno, takođe je jedan od simbola Irske, ali i proslave Dana Svetog Patrika .

Photo: pixabay.com
Photo: pixabay.com

Postoji mnogo priča i legendi o čuvenim irskim vilenjacima, a prema nekim su skupljali blago u ćup koji su sakrivali iza duge, ukoliko biste ga uhvatili on bi morao da vas odvede do blaga ili prema drugom verovanju da vam ispuni 3 želje kako biste ga oslobodnili.

Danas se širom sveta Dan svetog Patrika prihvaćen kao dan zabave i opuštanja. Ovaj praznik nas  podseća na dobar provod, pivo, hranu, irsku muziku i dobru zabavu. Naravno, najmasovnija proslava se održava u Dablinu.

Photo: Facebook @StPatsDay
Photo: Facebook @StPatsDay

Beograd će i ove godine obeležiti Dan svetog Patrika “ozelenjavanjem” svojih znamenitosti u periodu od zalaska sunca 16. marta do svitanja 18. marta, a u okviru Beogradskog irskog festivala koji organizuje irski novinar sa srpskom adresom  Jas Kaminski u saradnji i uz podršku institucija i partnera.

Ovogodišnja tema festivala, koji se održava već četvrti put na više lokacija u centru grada, je proslava 100 godina od Irskog ustanka, koji je kasnije doveo do nezavisnosti Irske 1921. godine.

Ako još uvek niste odlučili gde ćete provesti Dan Svetog Patrika, imamo nekoliko predloga za vas: Grupa Orthodoks Kelts održaće u Domu omladine Beograd svoj tradicionalni koncert za Dan Svetog Patrika. Početak koncerta je u 21:00 čas.

 

Previous post

Kako je Albert postao Ajnštajn... Serija "Genije" u aprilu na Nacionalnoj Geografili

Next post

UMRO DŽEJMS KOTON, legenda bluz usne harmonike

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *