Home»Pulse»Najave»Gospodin Mangup: Umetnička biografija Dragana Nikolića

Gospodin Mangup: Umetnička biografija Dragana Nikolića

"Bio je jedan od izrazitih, jedna od perjanica svega što je gluma. Nesumnjivo je pripadao eliti, glumačkoj ali i ljudskoj eliti. I nije slučajno da ga je publika odabrala za svoje mezimče." Dejan Mijač

5
Shares
Pinterest Google+
Dragan Nikolić/ Photo: youtube.com printscreen
Dragan Nikolić/ Photo: youtube.com printscreen

Detalji iz života i blistave karijere legendarnog glumca Dragana Gage Nikolića, satkani u pričama naših eminetnih autora, naći će se umetničkoj biografiji “Gospodin mangup” Radmile Stanković, čija je promocija zakazana za 9. mart u Ateljeu 212.

– Prema Nikoliću su celog života bili nepravedni. Ljudi su govorili da je šarmer, mangup sa Crvenog krsta, Krstaš…Mnogo manje se govorilo o tome kakav je glumac bio i kroz kakve je muke prolazio kao umetnik. Umesto da opet prevagne to lep, zgodan šarmantan, ovog puta smo hteli da to zaista bude umetnička monografija. Šarm, dragost, dobrota, ovoga puta nisu u fokusu knjige koju smo napravili već njegov izuzetan umetnički opus – izjavila je autorka biografije.

Photo: laguna.rs
Photo: laguna.rs

Umetnička biografija, koju će objaviti izdavačka kuća “Laguna”, nastala je u dogovoru sa njegovom suprugom, proslavljenom glumicom Milenom Dravić, u želji da se o njemu prvi put na jednom mestu progovori kao o filmskom, pozorišnom i televizijskom glumcu.

Svoje priče i sećanja na Gagu Nikolića ispričali su filmski kritičar Milan Vlajčić, pozorišni kritičar Aleksandar Saša Milosavljević, dramaturg i televizijski poslenik Predrag Perišić, pisac i akademik Dušan Kovačević, reditelji Dejan Mijač, Paolo Mađeli, Slobodan Unkovski, Ljiljana Todorović, Miloš Radivojević, Slobodan Šijan, Boro Drašković, Miroslav Lekić, Zdravko Šotra i Miloš Radović i Dragoljub Draža Petrović, novinar i glavni urednik “Danasa”. Urednica fotografije je Goranka Matić.

Pola veka je Dragan Nikolić trajao na jugoslovenskoj i srpskoj umetničkoj sceni, kao glumac u pozorištu, na filmu i na televiziji, kao junak filmova koji predstavljaju bogatstvo nacionalne kinematografije i jedan od najvoljenijih glumaca na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Izvor: Tanjug.rs

Previous post

Kolin Vitaker režirao "Paradise", novi spot pevačice Anohni

Next post

Meril "da se uplašiš" Strip...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *