Home»Kult»ODLAZAK VELIKE WORLD MUSIC ZVEZDE: Legendarna Esma Redžepova premnula u 73. godini

ODLAZAK VELIKE WORLD MUSIC ZVEZDE: Legendarna Esma Redžepova premnula u 73. godini

9
Shares
Pinterest Google+

Malme, Svedska Evrosong Eurosong 2013. Evrovizija Esma Redzepova

World music zvezda i kraljica romske muzike Esma Redžepova preminula je jutros u Skoplju, u 73. godini, posle kratke i teške bolesti.

Režepova je bila veliki humanitarc, a odgajila 47 usvojene dece.

Muzički je bila aktivna više od 55 godina, učestvovala je na više muzičkih festivala i manifestacija širom sveta. U Makedoniji je smatraju istinskim muzičkim ambasadorom te zemlje u svetu.

Esma Redžepova/Public
Esma Redžepova/Public

Svet je izgubio jednu od naznačajnijih interpretatorki romske muzike i to je apsolutno veliki gubitak za našu kulturu i društvo uopšte, kazao je Tanjugu proslavljeni bubnjar Dragoljub Đuričić na ovu tužnu vest.

Đričić je kazao da je kao mali zapamtio njen koncert na kome je bio i da se “fenomenalno proveo”.

– Bio je to jedan od prvih koncerata u mom životu koje sam video i stalno sam kasnije kroz svoj muzički razvoj razmišljao sa kojom energijom i sa koliko strasti ta žena širi radost sa scene. Kasnije sam imao prilike da je upoznam kao bubnjar grupe Leb i sol u Skoplju. Jedno vreme sam je posećivao u njenoj kući u Beogradu. Ona je stanovala u kući koju je samo dvorište delilo od kuće Predraga Cuneta Gojkovića, pa sam razmišljao kako ta dva velikana svetske muzike žive na tako malom prostoru – kazao je Đuričić.

Rok kritičar i publicista Petar Janatović je kazao da je otišla autentična zvezda World music scene.

– Redžepova je širila pozitivnu energiju na izuezatan umetnički načina. Ona je bila neizmerno srećna na sceni i u životu okrižena ljubavlju. Sećam se da sam je na jednom Exit festivalu video na sceni kako ludo zabavlja te klince koji su došli u Novi Sad zbog rokenrola. Bila je autentična zvezda kakvih je danas malo na sceni – kazao je Janatović.

Lider grupe “Balkanika”, pijanista i kompozitor Sanja Ilić, istakao je da je u ranom detinjstvu imao prilike da vidi i čuje koncert Redžepove na koji ga je odveo otac.

– Kakav je to nastup bio… Istovremeno euforičan i vrlo emotivan. Otišla je velika zvezda koja je imala lep i sadržajan život. Ostavila nam je mužičko blago na čuvanje – kazao je Ilić.

Esma je bila je udata za čuvenog harmonikaša Stevu Teodosijevskog, a sarađivala je sa eminentnim svetskim imenima iz sveta muzike.

Održala je više od 12.000 solističkih koncerata u Makedoniji i u inostranstvu, a u diskografiji Esme Redžepove je navedeno 15 albuma za domaće i svetske producdentske kuće, kao i da je sarađivala sa eminentnim svetskim muzičkim imenima.

Tanjug/HL

Previous post

HL PREDSTAVLJA: Trio Madresi… Zrenjeninci koji se ne predaju

Next post

"Bohemian Rhapsody" na 41. rođendan postala - krimić. I to dobar...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *