Home»Knjige»Japanski književnik Haruki Murakami primio nagradu “Hans Kristijan Andersen”

Japanski književnik Haruki Murakami primio nagradu “Hans Kristijan Andersen”

0
Shares
Pinterest Google+

Japanski književnik Haruki Murakami primajući nagradu za literaturu “Hans Kristijan Andersen” u Odenseu, u Danskoj, upozorio je na posledice isključivanja autsajdera i prekrajanja istorije.

Murakami je na ceremoniji u rodnom gradu jednog od najznačajnijih svetskih pisaca bajki rekao da ljudi povredjuju samo sebe kada grade visoke zidove da bi isključili uljeze i zaustavili autsajdere i kada prekrajaju istoriju.

Japanski mediji su “zid” i “uljeze” iz Murakamijevog govora interpretirali kao izbeglice koje stižu u Evropu i protekcionistički odgovor na koji nailaze.

Murakami je rekao da pojedinci i društva imaju svoju mračnu stranu i da moraju, kada je potrebno, da se suoče sa svojim strahovima.

– Ukoliko to ne učinimo, završićemo kao lik iz Andersenove priče “Senka”, uništeni od sopstvene senke – rekao je Murakami.

Photo: wikipedia.org
Photo: wikipedia.org

U obrazloženju žirija navodi se da se u Murakamijevom delu uspešno prepliću “klasično pripovedanje, popularna kultura, japanska tradicija, sanjivi realizam i filozofska rasprava”.

Nagrada, koja ima i novčani deo od 500.000 danskih kruna (74.000 dolara), ustanovljena je 2010. “kako bi se iskazala počast uticaju koji je Hans Kristijan Andersen imao na pisce u svetu”.

Dosadašnji dobitnici su britanski autor indijskog porekla Salman Rušdi i autorka književnog serijala “Hari Poter” Džoana Rouling.

Murakami je jedan od najpoznatijih japanskih i svetskih pisaca i dobitnik brojnih prestižnih književnih nagrada. Objavio je, pored ostalih, romane “Kad padne noć”, “1Q84” u tri toma, “Bezbojni Cukuru Tazaki i njegove godine hodočašća”, “Tokijske misterije” i druge. 

Izvor: Beta.rs

Previous post

Rade Šerbedžija i Zapadni kolodvor dolaze u Beograd i Novi Sad

Next post

Dropkick Murphys prvi put među Srbima

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *