Home»Pulse»Puls grada»Otvoren 32. Džez festival u Beogradu

Otvoren 32. Džez festival u Beogradu

0
Shares
Pinterest Google+

Džez festival pod sloganom “Planeta Džez”, na kojem će se predstaviti 21 bend iz 17 ražličitih zemalja sveta, otvoren je 26. oktobra u Domu omladine Beograda, a trajaće do nedelje 30. oktobra.

Prvi koncert na ovogodišnjem 32. po redu Džez festivalu održao je kvartet Vlade Maričića, koji u svojim interpretacijama kombinuje između ostalih i romske i kubanske stilove.

Kvartet Vlade Maričića/ Photo: bjf.rs
Kvartet Vlade Maričića/ Photo: bjf.rs

U narednim danima publika će uživati u koncertima Tineke Postma kvarteta, hrvatske muzičarke Vesne Pisarović i gostiju sa severa (Danska i Norveška) – Horse orkestra.

Ove godine po prvi put, dve večeri, domaćin festivala biće i Sava Centar. Kako kažu organizatori, priznati umetnici iz sveta džeza, Avišai Kohen trio i Antonio Serano kvintet, predstaviće se 28. oktobra u Sava Centru, a 29. oktobra, Džek Didžonet trio u pratnji Ravija Koltranea i Meta Gerisona i gosti iz Amerike Aziza: Dejv Holand, Kris Poter, Lajonel Luk i Erik Harland.

Džek Didžonet trio/ Photo: bjf.rs
Džek Didžonet trio/ Photo: bjf.rs

Planetu Džez svečano je otvorio gradski menadžer Goran Vesić koji je u obraćanju novinarima rekao kako je ponasan na organizaciju festivala, koji će, prema njegovim rečima, biti najbolji do sad.

– Ono što nam je posebno zadovoljstvo jeste to što smo videli veliki broj mladih ljudi na otvaranju, što znači da se džez u Beogradu poštuje i sluša – istakao je Vesić.

Programski menadžer Džez festivala Dragan Ambrozić je saglasan da je ovogodišnji festival najbolji od kada se on organizuje i da je on postao, istakao je, vrhunski muzički događaj.

Tineke Postma kvartet/ Photo: bjf.rs
Tineke Postma kvartet/ Photo: bjf.rs

Otvaranju festivala je prisustvovao i dugogodišnji urednik emisije “Sav taj džez” Raša Petrović koji se prisetio najboljih koncerata i najzanimjivijih umetnika koji su učestvovali na dosadašnjim festivalima.

– Beogradski Džez festival je na listi velikih festivala u svetu, a to je velika stvar – izjavio je Petrović.

Gost otvaranja bio je i čuveni džez muzičar Milivoje Mića Marković, koga mnogi znaju po tome što je komponovao muziku za kultnu seriju “Otpisani”, a gradski menadžer Goran Vesić ga je proglasio doživotnim članom odbora festivala i počasnim građaninom Planete Džez.

Izvor: Tanjug.rs

Previous post

Verovali ili ne, Pančevo je "planeta" sa koje je stigao Mali Princ

Next post

Film "Dunav u Srbiji - 588 utisaka" nagrađen 9. i 10. put na festivalima u Portugaliji i Francuskoj

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *