Home»Muzika»Flashback»Yoko Ono – kriva ili ne?

Yoko Ono – kriva ili ne?

Žena koja je nepravedno optužena da je kriva za raspad Beatlesa i u osamdesetima je puna stvaralačke energije. Rečenica koju najčešće izgovara jeste – samo vam je ljubav potrebna

0
Shares
Pinterest Google+

 

Yoko Ono, japanska umetnica, mirovna aktivistkinja poznata po braku s legendarnim Beatlesom Johnom Lennonom, ove godine je  proslavila osamdeset treći rođendan.

U muziku, slikarstvo, film unosi dah posebnosti i avangardizma. Lennon ju je često nazivao „najpoznatijom nepoznatom umetnicom na svietu“.

On je najbolje znao koliko vredi
Lennon ju je često nazivao “najpoznatijom nepoznatom umetnicom na svetu“

Žena koja je nepravedno optužena da je kriva za raspad Beatlesa i u svojoj osamdesetoj godini puna je stvaralačke energije. Sa sinom Shonom iz braka s Lennonom nedavno je otvorila retrospektivnu izložbu u Frankfurtu. Kaže da će se odmarati kada je polože u mrtvački sanduk. Rečenica koju najčešće izgovara je – samo vam je ljubav potrebna.

Joko Ono/Photo: Facebook@yokoonopage
Joko Ono/Photo: Facebook@yokoonopage

Rođena je u bogatoj tokijskoj porodici. Još kao devojčica preselila se s porodicom u Njujork, gde je njen otac dobio posao. Međutim, već 1941. godine otac je prebačen u Hanoj, nakon čega se cela porodica vratila u Japan. Tada je pohađala ekskluzivnu hrišćansku školu, a za vreme velikog bombardovanja Japana ostala je u Tokiju, gde se sklonila s ostatkom porodice.

Nastupaju teška vremena za Yoko i njenu porodicu. Morali su se žestoko boriti da dobiju  barem malo hrane. Po završetku Drugog svetskog rata vratili su se u Njujork, gde je Yoko nastavila s usavršavanjem i traženjem smisla života, koji se pre svega bazirao na umetnosti.

Tako je u jednoj od galerija, dok se pripremala za izložbu, upoznala Johna Lennona, koji je tada bio oženjen.Mnogi tvrde da je taj susret biofatalan i da njegov prvi brak više jednostavno nije imao šanse.

Lennon i Yoko su se odmah povezali, a tokom njegove poslednje dve godine boravka u bendu učestvovali su u brojnim protestima protiv rata u Vijetnamu. Njihova ljubavna priča do današnjih dana ima milione poklonika iako je Lennon ubijen daleke 1980. godine ispred njihovog stana u Njujorku.

Yoko je poznata feministkinja, podržava mlade stvaraoce, program borbe protiv AIDS-a, ekološke projekte i bori se za svetski mir isto kao što je to radila dok je Lennon bio živ.

Godine 1966. medeni mesec s Johnom provela je u krevetu, tvrdeći da je to njihov način podrške svetskom miru.

S ostatkom Beatlesa, posebno s Paulom McCartneyem, žestoko se svađala, upoređujući ga sa Salierijem, a Johna s Mozartom.

No to su prošla vremena.Paul je nedavno rekao daje njeno prisustvo na snimanjima bilo iritantno, ali da nije kriva za raspad liverpulske četvorke.

Joko Ono/Photo: Facebook@yokoonopage
Joko Ono/Photo: Facebook@yokoonopage

 

 

Previous post

Malo poznate fotke iz rock'n'roll istorije

Next post

Misterija zvana Marti

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *